Výjimečný karobový dort

Při pečení  tohohle dortu  jsem si brala inspiraci zase u své oblíbené Nigelly.

Tentokrát jsem ale pár věcí pozměnila, aby byl zdravější.

Zkuste ho, je výborný!

Co budete potřebovat?

Na těsto

  • 50 g tmavého karobu
  • 230 g kvalitního třtinového cukru (kupuji v bio kvalitě)
  • 250 ml vroucí vody
  • 125 g másla
  • 1 lžíci medu
  • 225 g hladké mouky
  • 1 balíček kypřícího prášku (kupuji bio bezfosfátový)
  • 2 vajíčka (dodávají babiččiny slípky)

Na polevu a posypání

  • 125 ml vody
  • 30 g třtinového cukru
  • 175 g másla
  • 300 g kvalitní čokolády
  • rozmixované oříšky (cca dvě hrsti)

Jak na to?

Nejprve si zapněte troubu na 180 stupňů (u plynové je to stupeň 4). Kouskem másla vymažte dortovou formu a vysypte ji strouhankou. Formu můžete použít buď větší a pak na dort udělat pořádně vysokou vrstvu polevy, nebo menší a korpus následně rozříznout a dort vymazat i uvnitř. Ideální je každopádně taková, u které jde sundat boční část (tento typ).

Do misky si nasypte karob a 100 g cukru a přilijte vroucí vodu. Vyšlehejte a na chvíli odložte stranou. V jiné nádobě utřete máslo se zbylým cukrem. Měla by vzniknout světlá hmota, do které přimíchejte ještě lžíci medu.

Ve třetí nádobě smíchejte mouku s kypřícím práškem. Vezměte si znovu směs másla a cukru a přidejte do ní jedno vajíčko. Zamíchejte a vmíchejte jednu lžíci mouky s kypřícím práškem. Pořádně zapracujte a přidejte druhé vajíčko.

Opět zamíchejte.

Za stálého míchání pak opatrně přidávejte zbytek mouky s kypřícím práškem a následně také směs karobu, cukru a vody. Těsto vlijte do formy a dejte péct. Pečte dle typu formy (u velké - u níž je dort nízký - je to cca 30 minut). Párátkem zkoušejte, zda se těsto nelepí -  to je nejosvědčenější metoda. Po upečení formu vyndejte a nechte dort zchladnout.

Zatím si připravte polevu.

Do malého kastrůlku nalijte vody, nasypte cukr a přidejte máslo. Na mírném stupni nechte směs rozpustit a spojit se. Jen ji občas zamíchejte. Jakmile směs začne vřít, sundejte ji z plotny a nalámejte do ní čokoládu. Tu rozpustíte rychleji, když budete rendlíkem opatrně kroužit. Nakonec vyšlehejte hladkou hmotu, kterou nechte asi hodinu odpočinout, přičemž ji ale párkrát zamíchejte. Pokud máte polevu příliš tekutou (stane se), nechte dort ve formě a polijte jej.

Nebojte se, poleva ztuhne.

Tím pádem ale není možné dort vymazat uvnitř.

Je-li poleva akorát, sundejte ze studeného korpusu boční stranu formy a potřete povrch dortu. Případně jej ostrým nožem rozkrojte a vymažte nejprve uvnitř.

Dort si můžete jakkoliv ozdobit. Třeba rozmixovanými oříšky, které jsou chutnou tečkou.

 

Mějte se moc krásně!