Řecká dobrota: minikoblížky s horkým medovým přelivem

Tuhle dobrotu jsme poprvé ochutnali v Řecku. Pravda, možná není tak úplně stejná, protože jsem si od babči, která to prodávala u kostela, nevzala recept. Zkusila jsem však zaimprovizovat a výsledek je skoro stejný.

Je to hříšné, ale moc dobré!

Co budete potřebovat?

Na kuličky

Kuličky se dělají z těsta na koblihy.

Já akorát měním klasický cukr za kvalitní bio třtinový.

Pokud nechcete příliš velké množství, protože přeci jen koblížky bývají nejlepší pouze v den, kdy je osmažíte, udělejte si těsto z poloviny, než píšu.

  • kilogram hladké mouky (někdo dává polohrubou)
  • 500 ml mléka
  • 4 lžíce rumu
  • 4 lžíce cukru
  • 4 žloutky
  • 40 gramů droždí (pokud děláte z poloviny množství, tak 30 gramů)
  • 6 lžic rozehřátého (ale ne horkého) másla
  • špetku soli
  • olej na smažení (cca do čtvrtky většího hrnce. Kuličky by měly plavat.)

Na horký přeliv

  • med (cca 6 lžic)
  • mleté vlašské ořechy (dle chuti)
  • skořici (cca 1 lžičku - dle chuti)

Jak na to?

Z droždí, části teplého (nikoliv horkého) mléka a cukru si připravte kvásek. Ten nechte na teplém místě vzejít.

Pak smíchejte všechny ingredience a vypracujte těsto. Může se stát, že mléka bude málo. Přidávejte případně po troškách další. Těsto posypte trochou hladké mouky, mísu přikryjte utěrkou a nechte kynout. Následně tvořte malé kuličky, které na pár minut odkládejte stranou, aby ještě trochu nakynuly, pak je házejte do hrnce, v němž máte olej o teplotě na smažení.

Nedávejte kuličky do studeného oleje a pozor si dejte také na to, aby nebyl příliš vřelý. Smažte zkrátka na střední stupeň. Jinak se vám rychle přismahnou na povrchu, ale uvnitř budou syrové.

Je to piplačka, ale výsledek stojí za to.

Hotovo?

Přeliv si připravíte tak, že v malém hrnci rozehřejete med a přisypete skořici a rozmixované oříšky.

Nic složitého.

A to je vše!

Teď už si jen do misky dejte minikoblížky a přelijte je medovým přelivem.

 

Dobrou chuť!

PS: Omlouvám se za kvalitu obrázku, původně jsem neměla v plánu dávat recept na blog, ale byl žádán.