Jablečné muffiny podle Nigelly Lawson

Já mám tu ženskou prostě ráda. Je krásná, má božskou kuchyň a vaří samé dobroty.

Mám ji dokonce tak ráda, že přivírám očko, když používá bujón.

Ježíšek tak letos dobře věděl, že mě potěší její kuchařka.

Děkuju, Ježíšku! Teď se na mě v kuchyni z obálky směje Nigella Lawson, která mi radí, co uvařit.

Jako první jsem vyzkoušela jablečné muffiny. Udělala jsem jen malou změnu, protože mi z Vánoc zbyly vlašské ořechy, použila jsme je místo mandlí.

Výsledek byl vynikající.

Zkuste je!

Úspěch zaručen.

Co budete potřebovat?

  • 2 středně velká jablka
  • 250 g špaldové mouky (případně hladké)
  • 2 lžičky kypřícího prášku
  • 2 lžičky mleté skořice
  • 125 g třtinového cukru + 4 lžičky na posypání
  • 125 ml medu
  • 60 ml bílého jogurtu
  • 125 ml slunečnicového oleje
  • 2 vejce
  • 75 g mandlí (nebo ořechů)

Jak na to?

Nejprve si předehřejete troubu na 200 stupňů a plech na muffiny (nebo formy) si vyložíte papírovými košíčky.

Jablíčka oloupete a nakrájíte na kostičky (asi centimetrové),

Do misky si odvážíte mouku, odměříte kypřící prášek a přidáte lžičku skořice.

V jiné misce vyšleháte třtinový cukr (oněch 125 gramů). med, jogurt, slunečnicový olej a vejce.

Mandle/ořechy posekáte nebo rozmixujete (nahrubo) a větší část přisypete do sypké směsi.

Zbytek si smícháte se 4 lžičkami třtinového cukru a jednou lžičkou skořice. To bude sypání, které budete dávat cca po jedné lžičce na neupečené muffiny, než je šoupnete do trouby.

Do suchých surovin přidáte jablka, promícháte a pak smícháte s tekutou směsí.

Naplníte plech či formy, posypete sypáním a pečete.

Obzvláště výborné jsou ještě teplé.

I když nás maminky a babičky vždycky varovaly před bolením bříška.

Mějte se moc krásně!