Quiche s brokolicí, na kterém si určitě pochutnáte!

Quiche patří u nás doma k oblíbeným jídlům a já je i ráda vařím, protože nejsou nijak složité. Včera jsem se pustila do brokolicového. Recept na internetu mě ale až tak moc nezaujal, a tak jsem začala tunit :)
O konečný recept se s vámi musím podělit, protože tak trochu neskromně prohlašuji, že jsme si fakt pochutnali.


Co budete potřebovat?

Na těsto

  • 250 gramů polohrubé mouky (příště ale zkusím nahradit celozrnnou, myslím, že tam bude stejně dobrá)
  • sůl, pepř
  • sušené droždí (cca 4 gramy)
  • 1 vajíčko
  • trochu vody (asi 4 lžíce)
  • 125 gramů másla

Na náplň

  • jednu brokolici
  • nastrouhaný tvrdý sýr (asi 5 hrstí)
  • 1 vajíčko
  • jednu 12% smetanu (200 gramů)
  • šunku na nakrájení na kostičky (asi hrstku)
  • muškátový oříšek
  • 4 menší brambory
  • sůl

Jak na to?

Nejprve si ze všech ingrediencí připravíme těsto, které necháme chvilku v teple odpočívat. Pak ho rozprostřeme do formy (více se mi osvědčila dortová než koláčová). Propícháme ho na pár místech vidličkou a dáme na cca 10 minut předpéct (při 150 stupních).

Mezitím si dáme vařit brokolici a brambory (každé zvlášť). Brokolice se vaří cca 10 minut a pak je potřeba ji zchladit co nejstudenější vodou. Brambory nakrájené na menší kostičky klasicky vaříme v osolené vodě, dokud nejsou hotové.

V míse si smícháme smetanu, nastrouhaný sýr (asi 3 velké hrsti), trochu nastrouhaného muškátového oříšku, vajíčko, uvařenou brokolici, uvařené brambory a nakrájenou šunku a trochu osolíme (pozor se solí, sýr je docela slaný, tak ať to pak není moc).

Směs vlijeme na předpečené těsto a dáme zapéct (zhruba při 180 stupních), pak na troubě nastavíme jen horní pečení a quiche posypeme ještě asi dvěma hrstkami nastrouhaného sýru a při 200 stupních zapečeme (dokud není na povrchu zlatá krusta).

Vyndáme z trouby a ideálně hned podáváme.

Dobrou chuť!


Mrkněte i na další recepty na quiche, které jsem dávala na blog:

Jana Maláková8 Comments