Improvizovaný jablečný koláč, který nám opravdu zachutnal!

Včera jsem se jala péct jablečný koláč.
V půlce tvorby ovšem došlo ke zjištění, že nemám podstatnou ingredienci - máslo.
Nezbývalo nic jiného, než začít improvizovat. Následující návod proto propojuje dva různé recepty a ještě pár mých zlepšováků.

Výsledku jsem se trochu obávala, ale zbytečně... koláč se povedl, a dokonce vám jej můžu vřele doporučit!


Co budete potřebovat?

  • 200 g polohrubé mouky
  • 200 g hladké mouky
  • 100 g cukru (+ můžete přidat i 5-10 g vanilkového)
  • 1 prášek do pečiva
  • 100 ml oleje
  • 200 ml mléka
  • trochu citronové kůry
  • 1 bílý jogurt
  • 2 vajíčka
  • špetku soli
  • asi 5 středních jablíček
  • příp. malé kousky vlašských ořechů nebo rozinky

Jak na to?

Nejprve v misce smíchejte mouky, cukr a vajíčka a pak postupně přidávejte mléko, olej a bílý jogurt. Postupujte pomalu, jinak se vám nadělají hrudky, které je potřeba rozmíchat (příp. použijte kuch. robota). Pak přidejte i prášek do pečiva, citronovou kůru a sůl.

Těsto dejte do koláčové formy a lžící jej rozprostřete. Osobně mám takovou, která se nemusí vymazávat a vysypávat, ale pokud máte nějakou, ve které by se těsto chytlo, tak to určitě nejprve udělejte.

Jablíčka oloupejte a nastrouhejte nebo nakrájejte na tenké plátky. Smíchat je můžete i s oříšky a rozinkami (oříšky 100% doporučuji, s jablky udělají skvělou kombinaci chutí).
Nastrouhaná jablka dejte na koláč (asi centimetr až dva od okrajů) a můžete je lehce stlačit do těsta. Nakonec je posypte trochou skořicového cukru.

Pečte cca na 150 °C, cca 45 -60 minut - je potřeba to kontrolovat (jako vždy). Jen je to trochu zavádějící, protože když píchnete doprostřed špejlí, tak vám bude lepit, a to z důvodu šťavnatosti jablek. Takže blíže zkoumejte, co na špejli zůstává a také koukejte na kraje, aby nebyly příliš tmavé.


V průběhu pečení na vršek sypejte skořicový cukr (po troškách). Krásně se rozpustí.
Cca 10 minut před koncem pečení také můžete koláč lehce polít 12% smetanou.

Dobrou chuť! :)


Mějte se moc hezky!

Jana MalákováComment