Výborné včelí úlky

Včelí úlky jsou klasikou mezi vánočním cukrovím, a tak jsem se do nich taky pustila. Udělala jsem dva velké talíře a během večera byla polovina fuč. Nestihly se ani rozležet :)



Co budete potřebovat?

Na těsto
  • 60 g změklého másla
  • 4 lžíce mléka
  • 100 g cukru moučka
  • 3 lžíce kakaa
  • 70 g mletých vlašských ořechů
  • 3 lžíce rumu
  • 160 g mletých piškotů
Na krém
  • 50 g změklého másla
  • 50 g cukru moučka
  • 1 žloutek
  • 3 lžíce rumu
+ cca 35 piškotů (záleží na tvořítkách, já mám například tři velikosti)

Jak na to?

Nejdříve si namelte ořechy a piškoty (ty nemusejí být úplně na moučku, klidně tam nechte i drobné kousky, hezky nasají rum).
Všechny ingredience na těsto smíchejte a vypracujte vláčné těsto.

Krém si připravíte ušleháním všech ingrediencí do hladkého krému.

Pak už stačí pomocí tvořítek (vysypaných moučkovým cukrem) tvořit úlky. Nezapomeňte v každém z nich udělat důlek naplněný krémem. Ten jsem do úlků dostávala zdobičkou s velkým otvorem a šlo to opravdu snadno.
Do tvořítka nedávejte těsta moc, jinak vám poleze všude možně okolo, až se budete snažit usadit úlek na piškot. 

Po několika kusech jsem přišla na to, že je lepší dát těsta méně, udělat velký důlek (tím, že těsto roztáhnete po stěnách tvořítka), naplnit jej řádně krémem a jakoby uzavřít zase těstem. Tak bylo daleko snazší usadit úlek.

Je to skutečně hodně jednoduché... až mě to překvapilo :)

Přeji vám krásný den!


Jana Maláková5 Comments