Domácí posušeníčko

Než jsme odjeli na dovolenou, měla jsem terasu plnou krásných bylinek. Těm, které nejsou v samozavlažovacích truhlících, jsem domlouvala, ať těch devět dní vydrží, že se k nim vrátím a budu se o ně zase starat. Nepomohlo to...

Stévie, koriandr a kerblík zašly a mateřídouška spolu s šalvějí jsou v kritickém stavu. I tak ale mám co sklízet, a tak jsem s tím pomalu začala. 

Původně jsem chtěla do obýváku takové to klasické bidlo, které mívaly babičky nad pecí, ale nikam se nám moc nehodilo. A tak jsme s mužem dali hlavy dohromady a vymysleli jednoduchou mřížku. Stačilo pár latiček a tyček, hřebíčků a bílé barvy... a sušárnička v bytové podání je na světě. V zimě ji lze navíc použít k dekorování nebo zavěšení fotek. Teď se na ní ale suší první várka bylinek...

Máta

Máty je spousta druhů. Vloni jsem pěstovala čokoládovou, jahodovou a citronovou - letos mám "jen" klasiku, tedy peprnou.

Má protizánětlivé účinky, napomáhá trávení a podporuje funkci žlučníku, slinivky a jater.

Bazalka

Bazalka je báječným kamarádem v kuchyni. Nic vám neprovoní jídlo tak jako ona. Stejně jako máta podporuje trávení a působí protizánětlivě.

Meduňka

Čerstvá meduňka je fajn do letních limonád s ledem a freshů. Čaje ze sušené uklidňují a jsou dobré proti nespavosti a stresu.

Tymián

Tenhle tymián jsem dostala už vloni od kamarádky (mimochodem bylinková trvalka je podle mě nejlepší kytka, kterou můžete darovat) a v kuchyni ho používáme každou chvilku. Než se tedy odebere zimnímu spánku, je potřeba si ho nasušit do zásoby.

Mějte se moc hezky a dejte vědět do komentářů, jestli také pěstujete nějaké bylinky.