Levandulový sirup

Stejně jako bezový sirup i levandulový můžete využít v létě na přípravu domácích limonád s ledem a v zimě k zahánění neduhů. Levandule uklidňuje, pomáhá při nespavosti a také proti bolestem hlavy.

Co budete potřebovat?

  • 40 g levandule (i se stonky)
  • 1/2 lžičky kyseliny citronové (nebo 1 až 2 citrony)
  • 1 celá skořice
  • 1/2 litru vody, následně ještě 1/2 litru
  • 175 g cukru (nerafinovaného třtinového, ideálně bio)

Jak na to?

První den si do hrnce dejte 1/2 vody a přiveďte ji k varu. Chvilku povařte a přidejte do ní omytou levanduli, kyselinu citronovou a skořici. Na mírném stupni vařte asi 15 minut.

Hrnec pak sundejte z plotny a nechte 24 hodin, aby se levandule vylouhovala. 

Druhý den si dejte do sítka plátýnko a přes něj směs přeceďte. Přidejte 1/2 litru vody a cukr a vařte do požadované konzistence.

Nakonec sirup nalijte do sklenic či lahviček, které ale musí být perfektně čisté. Ty položte na 5 minut dnem dolů (případně na bok). Pak otočte zpět a nechte vystydnout. Skladujte v chladu.

Takto budete mít sirupu do malé sklenky, chcete-li víc, ingredience roznásobte.

Musela jsem se neskromně poplácat po rameni. Na první pokus o levandulový sirup byl výsledek skvělý. Jen jsme ho okamžitě spotřebovali, takže pokud levandule vydrží, zkusím ho po dovolené znovu - tentokrát s medem a ve větším množství.

Druhou variantou je si levanduli nasušit a z ní pak sirup vytvořit. Ale čerstvá je čerstvá, viďte?

Pili jste někdy levandulový sirup? A chystáte nějaké sirupy doma?

Mějte se moc hezky.