Dvoubarevná bábovka z pohankové a lupinové mouky

Slyšeli jste už o lupinové mouce? Že ne? No vidíte, já taky až včera. Ve svém oblíbeném krámku se zdravou výživou, který mám kousek od domova, jsem hledala nějaké alternativy k moukám. Doteď jsem používala hlavně celozrnnou pšeničnou v bio kvalitě, ale tak nějak mě odradil pořad A dost!, který udělal test mouk a zjistil, že v nich bývá plísňové cosi. Ta "naše" tam tedy nebyla, ale i tak jsem si řekla, že nám do kuchyně musím přidat nějaké jiné mouky.

Klasikou už je u nás pohanková. Tu máme moc rádi. A nyní se k ní přidává amaranthová a lupinová, kterou jsem rovnou šoupla do bábovky. Jde o mouku ze 100 % vyrobenou z vlčího bobu, což je druh luštěniny.

Bábovku si připravíte snadno...

Co budete potřebovat?

  • 3 vajíčka
  • 200 g lupinové mouky
  • 180 g pohankové mouky celozrnné
  • 1 prášek do pečiva (bio bezfosfátový)
  • 185 g datlového sirupu (nebo medu)
  • 200 ml slunečnicového oleje (lisovaného za studena)
  • 420 ml mléka
  • 2 lžíce karobu
  • Hrubou mouku a slunečnicový olej na vymazání formy

Jak na to?

Z vajíček, mouk, prášku do pečiva, datlového sirupu/medu, oleje a mléka si vymícháte hladké těsto. Do jiné mísy odeberete cca polovinu a do ní přimícháte karob.

Vymažete a vysypete formu a vlijete do ní trochu světlého těsta, následně trochu tmavého... a takto střídáte. Bábovka bude hezky mramorovaná.

Pečete cca hodinu na 170 stupňů.

Dobrou chuť!