Upečte si na velikonoční stůl celozrnného beránka

Beránek k Velikonocům neodmyslitelně patří. Ale i tahle dobrota lze připravit ve zdravější formě. Stačí vyměnit pár ingrediencí za jiné. V první řadě mám na mysli světlou mouku za celozrnnou a cukr za kvalitní med nebo ovocný sirup.

U těsta na tohoto beránka jsem vycházela z receptu na úplně klasickou hrníčkovou bábovku. Změnila jsem jen pár věcí a výsledkem je skvěle chutnající moučník, u kterého nemusíte mít výčitky svědomí.

Co budete potřebovat?

  • 2 hrnky celozrnné mouky (jemné pšeničné)
  • 1 hrnek mléka
  • 3/4 hrnku slunečnicového oleje (lisovaný za studena)
  • asi 7 lžic datlového sirupu nebo pět medu (raději ochutnávejte, u nás se sladí méně)
  • 1 prášek do pečiva (bio bezfosfátový)
  • 1 vajíčko
  • 1 lžíci karobu

Na vymazání formy

  • trochu slunečnicového oleje
  • celozrnná mouka žitná (hrubší)

Jak na to?

V misce smícháte mouku, olej, mléko a sirup (či med). Pořádně promícháte a ochutnáte, zda se vám těsto bude zdát dost sladké. Případně ještě přisladíte. Přidáte prášek do pečiva a vajíčko. Vymícháte hladké těsto a cca 3/4 jej nalijete do vymazané a vysypané formy.

Do zbytku přidáte karob. Pokud chcete tuto část těsta ještě více "kakaovou", přidejte karobu klidně více.

Dejte péct do předehřáté trouby na 175 stupňů. Kontrolujte špejlí, peče se cca hodinu.

Dobrou chuť a krásné Velikonoce!

KuchtímJana Maláková