Barvíme vajíčka přírodními barvivy

Velikonoce máme za dveřmi, a nás proto čeká pravidelná návštěva zoo. Je to trochu netradiční tradice, ale jako každý rok se na ni moc těším.

I tak jsem se však pustila do barvení vajíček, a to čistě přírodní cestou jako kdysi naše babičky. Nedávala jsem na ně žádné vzory, protože si myslím, že v jednoduchosti je krása. Jsem zvědavá, jestli se vám výsledek bude líbit.

Ideální je použít bílá vajíčka, a tak jsem babiččiným soudružkám slípkám zadala nelehký úkol. Musely se posnažit, chuděrky...

Následně jsem se pídila, jaké jsou možnosti, a vybrala jsem si následující.

Cibulové slupky

Nejznámější metodou barvení je samozřejmě vaření ve vývaru z cibulových slupek. A pravdou je, že tak vzniklo asi nejkrásnější zabarvení.

Postup: Slupky ze dvou velkých cibulí se 15 minut vaří v 1.5 litru vody. Pak se scedí a ve vývaru, do kterého se přidá špetka soli a dvě lžíce octa, se vajíčka vaří 12 minut.

Kurkuma

Nejprve jsem zkusila do hrnce dát dvě vrchovaté lžíce kurkumy, 2 lžíce octa a špetku soli a cca litr a půl vody. Když směs začala bublat, vložila jsem do ní vajíčka a čekala, co se bude dít. Po 12 minutách jsem je vyndala krásně žlutá, ale nehezky flekatá. Chtěli-li bychom to považovat za umělecký záměr, můžeme tento styl nazvat "žlutý mramor".

Provedla jsem tedy druhý pokus. Opět jsem do varu přivedla směs vody, kurkumy, octa a soli, ale po asi desetiminutovém varu jsem směs přecedila skrz sítko vyložené utěrkou. Zbavila jsem se tak částic z koření a zbyla mi jen žlutá tekutina. Poté jsem v ní uvařila (opět 12 minut) vajíčka a ta chytla úžasnou barvu bez jakýchkoliv kazů.

Špenát

Naše babičky prý pro vznik zelené barvy používaly kopřivy. Moc jsem si neuměla představit sama sebe, jak běhám po lesích a loukách a škubu tuhle žahavou rostlinu, tak jsem kdesi na internetu vyčetla špenátovou alternativu. Bohužel poměrně zklamala, protože vajíčka mají sice trochu jiný odstín bílé, nicméně stále jsou bílá.

Postup: 450 gramů mraženého špenátového protlaku se uvaří (asi 15 minut) v 1.5 litru vody. Pak se přecedí přes sítko vystlané utěrkou. V zelené tekutině se následně vaří vajíčka - zkoušela jsem asi 17 minut, ale nepomohlo to.

Víno

Bylo mi stydno jít s kočárkem pro krabicáka za 24 korun, ale co bych pro velikonoční výzdobu neudělala, že? Na páse jsem tento výrobek kryla zbytkem nákupu, ale ani tak jsem se nevyhnula poněkud pronikavému pohledu prodavačky.

Jeden litr tohoto vinařského skvostu jsem doma nalila do hrnce, přidala špetku soli a dvě lžíce octa. Když směs začala vřít, vložila jsem do ní dvě vajíčka a nechala je vařit 17 minut. Výsledkem je fialová barva.

Na hnědých vajíčkách nečekejte barevné zázraky...

Vyzkoušela jsem kurkumu na hnědá vajíčka a přílišný efekt se nedostavil, chytla lehce zlatavou barvu. Večer jsem pak zkusila ještě udělat jeden vývar z cibulových slupek, ale byl znatelně slabší, takže ten s hnědými vajíčky neudělal skoro nic. Dodal jim jen narůžovělý odstín.

Ve výsledku se mi možná tahle vajíčka líbí víc, protože nejsou křiklavá, ale hezky jemná.

Pár tipů na závěr

  • Směsi můžete vařit klidně naplno, ale když do nich vložíte vajíčka, stáhněte ohřev třeba na sedmičku.
  • Kurkuma, špenát a víno mají tendenci utíkat z hrnce, tak si dejte pozor.
  • Špetka soli se do barvících směsí přidává, aby vajíčka nepraskala.
  • Ocet by měl napomoci proniknout barvivu do skořápky.
  • Vajíčka musí být celá ponořená, jinak budou flekatá.
  • Až budete vajíčka vyndavat, dejte pozor, aby se vám nedotýkala, vznikly by nevzhledné skvrny.
  • Nakonec vajíčka namažte sádlem, budou se krásně lesknout.
  • Chcete-li na vajíčkách vytvářet vzory, vložte je do silonové punčochy, umístěte na ně třeba malý lístek ze stromu a punčochu dobře zavažte.

 

Napadlo mě vyzkoušet ještě slupky z červené cibule a červené řepy, ale došla mi bílá vajíčka, tak asi až zase za rok.

A co vy? Nebarvíte/barvíte... a případně jak?

Mějte se moc krásně!