Celozrnný dort s krémem z mascarpone

Ten čas nějak příliš utíká. Rok se s rokem sešel a my máme doma už dvouletou slečnu. A stejně jako vloni jsem jí i letos pekla dort. Sklidil velký úspěch, za což ale vděčím hlavně fondánové kočce na něm, protože u našeho robátka platí, že "kde je kočka, to je super".

Popravdě onen zmíněný fondán šel před požitím dortu dolů. To jeho složení je pekelné. Takže posloužil opravdu jen jako dekorace a pochoutka pro pár statečných dospělých.

Jinak byl dortík poměrně dost zdravý, takže pokud máte příležitost nebo si prostě jen tak chcete něco upéct, směle do něj. Inspiraci jsem našla na blogu Smooth Cooking, jen jsem ho ještě trochu doupravila, aby byl vhodný pro malé dítko.

Co budete potřebovat?

Na těsto

  • 100 g celozrnné mouky (jemné)
  • 100 g hladké mouky
  • 4 vajíčka
  • 100 g agávového sirupu (vyzkoušený mám od CountryLife)
  • 100 g bio třtinového cukru nebo 170 g medu
  • 20 polévkových lžic vlažné vody
  • 10 polévkových lžic bio slunečnicového oleje
  • 1 bio vanilkový cukr (Vanilkový cukr běžně nepoužívám, ale narozeninový dort je vzácná výjimka. Každopádně chce to vybírat obezřetně a určitě doporučuji bio kvalitu. Hlavně se vyhněte těm, které mají v názvu "vanilínový".)
  • prášek do pečiva (V tomto případě jsem opět zastánce prdopeče ze zdravé výživy, který je bez fosfátů).

 

Na krém

  • 400 g mascarpone
  • 1 smetana na šlehání (200 g)
  • ovoce - ideálně jahody - já jsem v mrazáku objevila jahodovou ničím nepřislazovanou dřeň z léta a byla do krému naprosto ideální. Přidala jsem jí 12 polévkových lžic.

Jak na to?

  • Nezapomínejte, že u pečení je podstatné, aby tekuté ingredience na těsto měly pokojovou teplotu. Takže si vajíčka z lednice vyndejte s předstihem.
  • Dno formy si vystelte pečicím papírem. Ideálně tak, že ho rozprostřete přes dno, poté přidáte kruh formy a upevníte jej, čímž tam papír skřípnete. Nakonec ho jen ostříháte kolem formy.

Jako první si oddělte bílky a žloutky. Ke žloutkům přidejte cukr a vyšlehejte do pěny. Následně za stálého promíchávání přidejte sirup, olej, vodu, mouky, vanilkový cukr a prášek do pečiva.

V jiné misce vyšlehejte sníh z bílků. Ale ať je řádně tuhý, to je moc důležité. Jemně ho pak přimíchejte k těstu.

Těsto nalijte do formy a pečte v rozehřáté troubě na 180 stupňů, dokud není hotové (zkoušejte špějlí).

Když máte korpus upečený, i s formou ho dejte vychladnout. Před dalším použitím musí být skutečně úplně studený. A zatím si můžete přichystat krém.

Začněte šlehačkou, kterou vyšlehejte. Vůbec ale nemusíte přidávat ztužovač, mascarpone ji zahustí dostatečně. Nakonec přidejte ještě rozmixované ovoce a krém dejte do ledničky.

Korpus je potřeba zbavit vršku, který při pečení vyběhl a ztvrdnul. U dortů vždy používám dlouhý nůž na chleba, který má zoubky a jde to s ním skvěle. Takže odkrojte vršek a ještě korpus rozkrojte, abyste ho měli pěkně promazaný krémem.

Nebojte se dát velkou vrstvu krému. Dort by měl následně znovu putovat do chladničky a pak hurá na zdobení. Pokud se vám nechce do fondánu, můžete krémem pomazat celý dort nebo vytvořit tzv. nahý dort a na jeho vršek přidat celé kousky ovoce. Všechny varianty jsou fajn, protože korpus i krém chutnají výborně.

Podávat byste ho ale měli až druhý den, zatímco noc stráví v lednici. Bude krásně odležený a ztuhlý.